Εκλογική Διακήρυξη

Εκλογική Διακήρυξη

 

Φίλες και φίλοι,

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου σηματοδοτούν την αλλαγή του αυτοδιοικητικού τοπίου, τη ρήξη με το στρεβλό παρελθόν και την απαρχή της συμπόρευσης όλων όσων οραματίζονται ένα Δήμο Κοζάνης υγιή και βιώσιμο, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου εμπνεόμενος από τις αξίες της δημοκρατίας, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα λειτουργεί ως πυρήνας προστασίας των συλλογικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών κάθε δημότη.

 

Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης η πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχασε και εξακολουθεί να χάνει τα εισοδήματά της, εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί -έρμαια επί δεκαετίες των πελατειακών σχέσεων, του κομματικού κράτους, της αναξιοκρατίας και του λαϊκισμού- διαλύονται και η δημοκρατία περιστέλλεται ενώ παράλληλα αναδύονται φασιστικά μορφώματα αγγίζοντας τα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η εξουσία έχει εκχωρηθεί σε άλλα κέντρα και η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται σε επίδοξους σωτήρες. Αιτία οι εφαρμοζόμενες αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές αλλά και το πελατειακό, αντιπαραγωγικό και αναξιοκρατικό πολιτικοοικονομικό μεταπολιτευτικό μοντέλο παραγωγής, κατανάλωσης και διακυβέρνησης της χώρας.

 

Στη δίνη αυτής της κατάστασης η Αυτοδιοίκηση πλήττεται σχεδιασμένα, απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σταδιακά σε υποχείριο της κεντρικής εξουσίας. Το σχέδιο «Καλλικράτης» με το γραφειοκρατικό, περίπλοκο και αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, τις δραστικές περικοπές πόρων, το κλείσιμο δομών καθώς και τον συγκεντρωτικό, χωροταξικό σχεδιασμό απέτυχε να λειτουργήσει σαν μια μεταρρύθμιση πραγματικής αποκέντρωσης και η εφαρμογή του ανέστειλε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση.

 

Η περιοχή μας δυστυχώς βιώνει την κρίση εντονότερα από κάθε άλλη στην Ελλάδα, καθώς επί δεκαετίες κινήθηκε σε ένα μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο που επικεντρώθηκε στην υπέρμετρη εκμετάλλευση του λιγνίτη, υποσκάπτοντας έτσι την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής. Οι ευθύνες ανήκουν στο τοπικό πολιτικό κατεστημένο που ακόμα και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο τρόπο. Ειδικότερα στο Δήμο Κοζάνης από την επί 20 χρόνια  δημοτική αρχή κυριάρχησαν  η κακοδιαχείριση,  οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη συνολικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού και η υποσχεσιολογία. Η ίδια  διοίκηση σήμερα  καλείται να διαχειριστεί τα χρέη και τις αποτυχίες της.

 

Οι  συνθήκες απαιτούν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μία διαφορετική διοίκηση στο δήμο Κοζάνης, μία διοίκηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική λογοδοσία, που θα εμπλέκει τους πολίτες μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων τόσο σε απλά ζητήματα της καθημερινότητας όσο και σε θέματα στρατηγικής σημασίας, που θα τεκμηριώνει επιστημονικά τις αποφάσεις της, θα σχεδιάζει συνολικά και μακροπρόθεσμα και θα οραματίζεται με βάση τις ανάγκες των πολλών με σταθερή προσήλωση στην προστασία και βελτίωση των συλλογικών δημόσιων αγαθών.

Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η παραγωγή και επεξεργασία τοπικής πολιτικής και προτάσεων και η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, με τη συλλογικότητα απέναντι στην ιδιοτέλεια και τον ενεργό πολίτη στη θέση του ιδιώτη.

 

Με αυτά τα δεδομένα η δημιουργία και λειτουργία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις» είναι αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον πολιτικά έχει να προσφέρει η τοπική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια γιατί κατάφερε να μην αποτελέσει ένα ακόμη πυροτέχνημα προς τέρψη του παρωχημένου τοπικού πολιτικού κατεστημένου αλλά ως Δημοτική παράταξη και ως κίνημα βάσης, τόσο στο Δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην τοπική κοινωνία να καλλιεργήσει και να προάγει ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό και ήθος.

 

 

 

 

Φίλες και φίλοι,

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» προτείνει ένα εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του Δήμου, ένα διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανεξάρτητο, συμμετοχικό, κινηματικό και διεκδικητικό χαρακτήρα,

  • για την αποδέσμευση της Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό εναγκαλισμό, τις παρασκηνιακές πρακτικές και την αδιαφάνεια,
  • για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ορθή διαχείριση των πόρων,
  • για την έξοδο του τόπου μας από την μονολιθικότητα στην παραγωγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση,
  • για τον προγραμματισμό της μεταλιγνιτικής περιόδου με γνώμονα το ανθρώπινο δυναμικό, τις ανάγκες των πολιτών, τις παραγωγικές δυνατότητες και την φέρουσα ικανότητα της περιοχής,
  • για την προώθηση ενός βιώσιμου και αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης στη θέση του καταρρέοντος (πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά) που εξέθρεψαν και στήριξαν απρογραμμάτιστα οι τοπικές αρχές μέχρι σήμερα.

 

Με βαθειά πίστη πως Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής εκ του ασφαλούς,  της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας.

Πεποίθησή μας είναι ότι ενεργός είναι ο ενημερωμένος πολίτης που συμμετέχει στα κέντρα αποφάσεων.

Θέση μας είναι η ανάπτυξη του Δήμου με σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στο δημόσιο χώρο και στην πολιτιστική κληρονομιά.

 Όραμά μας είναι ο συμμετοχικός και αλληλέγγυος Δήμος.

 

Υπό αυτό το πρίσμα και με συγκεκριμένες προτάσεις για:

ü  Συμμετοχική διακυβέρνηση,

ü  Ανεργία, Επιχειρηματικότητα, Πρωτογενή τομέα, Καινοτομία,

ü  Κοινωνική οικονομία,

ü  Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό,

ü  Φυσικό και Ανθρωπογενές Περιβάλλον,

ü  Προστασία των Δημόσιων αγαθών

ü  Κοινωνική Αλληλεγγύη

 

 

καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Κοζάνης

σε μια ανοιχτή, δημοκρατική και χωρίς κομματικές παρωπίδες ευρεία συμμαχία, για μια ριζοσπαστική παρέμβαση στα Κοινά και τη δημιουργία μιας πλατιάς συμπαράταξης έτσι ώστε στη θέση του γκρίζου Αυτοδιοικητικού κατεστημένου, που υπηρέτησε για χρόνια άκριτα κεντρικές επιλογές, να έλθει ένας Συνδυασμός Ελπίδας και Προοπτικής.

 

Γιατί πιστεύουμε ότι:

  • Ήρθε η ώρα που οι πολίτες πρέπει να απελευθερωθούν από τους επίπλαστους κομματικούς εκβιασμούς, να διαλέξουν όχθη κοινωνική και αυτοδιοικητική και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
  • Ήρθε η ώρα της πραγματικής αυτοδιοίκησης.

Ήρθε η ώρα της ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να ζεις»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: